Categorie archief: NL betalingsverkeer

PSD II stimuleert scheiding betaaldiensten en betaalinfrastructuur

Het scheiden van betaaldiensten en betaalinfrastructuur is een ontwikkeling die al enige tijd gaande is. Zowel technologisch als qua wetgeving wordt alles in het werk gezet om hiermee betere betaaloplossingen voor klanten te bieden.

Deze ontwikkeling is overigens niet nieuw. Andere sectoren vormen een voorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan de energiemarkt waar netwerk en energiediensten gescheiden worden. Maar ook de telefoniemarkt waarin de infrastructuur separaat is van de telefoondiensten die over deze infrastructuur aangeboden worden.

De volgende link biedt toegang tot een interessant artikel over hoe wetgeving (PSD II) een van de drijfveren vormt voor banken om in beweging te komen.

Afscheid van Nederlands betaalsysteem markeert Europese eenwording

Per eind januari 2015 is er een einde gekomen aan een lange periode van strikt Nederlands betalingsverkeer. Al het betalingsverkeer is nu op Europese leest geschoeid, want de Nederlandse betaalmarkt is onderdeel geworden van de Europese Single Euro Payments Area (SEPA). De Nederlandse ervaringen leren dat samenwerking, open infrastructuren en overleg kunnen helpen bij de samensmelting van de nationale betaalmarkten tot een Europese markt. Lees verder op de website van de DNB.

Maatschappelijke organisaties bevestigen hun vertrouwen in het betalingsverkeer

Storingen, cyberaanvallen en de daaropvolgende onduidelijkheid en ongerustheid over betaaldiensten, zijn ongewenst en zeer vervelend voor consumenten, winkeliers en alle andere betrokkenen. Het elektronische betalingsverkeer blijft een veilige, betrouwbare en efficiƫnte manier van betalen. Banken, (web)winkeliers, MKB en consumenten hebben samen met de Nederlandsche Bank hun vertrouwen in het elektronische betalingsverkeer bevestigd tijdens een extra vergadering van de kerngroep Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (kerngroep MOB). Voor meer informatie klik hier.